Information

Nätverksarbete

"Som en del av vården och behandlingen ingår att arbeta med klientens nätverk. Nätverket kan bestå av anhöriga, partner, god man/förvaltare eller annan för klienten viktiga personer. I det arbetet ingår att samverka med alla viktiga personer som är knutna till klienten. En nätverkskarta upprättas i samband med inskrivning. Denna nätverkskarta blir utgångspunkten i det fortsatta nätverksarbetet. Vi erbjuder även anhörigstöd genom individuella möten/samtal samt i gruppform där anhöriga får möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter."

Nätverksarbetet är ett arbete som pågår under hela klientens vistelsetid på Röingegården. Även om Ni inte alltid uppfattar hur viktiga Ni är för er familjemedlem när Er familjemedlem mår sämre eller inte orkar med att vara tillgänglig kan vi se de positiva effekterna av att Ni håller kontakt med Er familjemedlem. Det behöver inte vara långt och omfattande, det är ofta att man håller någon form av kontakt som betyder något. Vi ser ofta den innerliga glädjen över ett brev, ett kort, ett telefonsamtal eller ett besök.

I vissa fall kan det vara svårt att hålla kontakt av olika orsaker och det kanske betyder att lösningen blir att man har en sparsam kontakt. Det är viktigt att inte skuldbelägga sig för det utan att se att det är den lösning som blir den bästa för både Dig och Din familjemedlem. I de fall situationen är sådan finns vi personal tillhands om Ni känner att Ni behöver prata om det.

Hur Ert engagemang och Er delaktighet ser ut är mycket individuellt och beroende på hur mycket Ni vill engagera Er och hur Er familjemedlem vill ha det.

Besök

Vi har inga direkta besökstider. Ni är alltid välkomna! Det som kan vara viktigt att tänka på är att vi försöker motivera så många som möjligt av klienterna att delta i någon form av daglig sysselsättning måndag-fredag dagtid. Det kan innebära att Er familjemedlem är ute i arbete under den tiden och kanske inte kan ta emot besök på det sätt som han/hon skulle vilja om Ni kommer på ett spontant besök. För att Ert besök ska bli så bra som möjligt föreslår vi att Ni meddelar Er familjemedlem eller oss att Ni planerar ett besök så kan vi förebereda för det. Vi bjuder på fika och/eller en måltid om Ni kommer på besök när någon måltid serveras.

Vi erbjuder även möjlighet till övernattning om Ni kommer långväga ifrån eller vill stanna lite längre. I de fall Ni vill övernatta kan vi erbjuda det till ett självkostnadspris på 200:-/dygn. I det priser ingår boende, frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat. För ett längre besök ber vi Er att kontakta Er familjemedlems enhet för att boka rummet och beställa mat i köket.

Samtal/möten

Vi erbjuder anhörigstöd genom individuella möten/samtal tillsammans med er familjemedlem och kontaktpersonerna. Det finns även möjlighet till enstaka samtal med vår psykolog om situationen är sådan att det skulle behövas. I övrigt erbjuder vi anhörigträffar varje termin på varje enhet där Ni anhöriga får möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter, får information om verksamheten och får se hur miljön utvecklas.

Era önskemål och behov kan se olika ut och vi försöker anpassa oss till det. Vi har ambitionen att starta ett anhörignätverk på Röingegården om behovet finns hos Er för en sådan mötesform. Vi kommer med mer information och upprop kring detta under våren 2015.

Lite om Röingegården

Röingegården är ett gammalt anrikt vårdhem som har funnits sedan 1928. Verksamheten har drivits som förening sedan 1948. Det unika med att verksamheten drivs som förening är att allt eventuellt överskott ekonomiskt går tillbaka till verksamheten i utveckling av vård och behandling och andra kvalitetsförbättringar.

Över tid har verksamheten inriktats mer och mer på att erbjuda vård och behandling till vuxna kvinnor och män från 18 år och uppåt med olika typer av psykiatriska funktionshinder. Idag arbetar vi helt och håller med detta.

Vi har ansträngt oss för att kunna erbjuda olika målgrupper rätt miljö, rätt vård och behandling och meningsfull sysselsättning under sin vistelse hos oss. Vi har därför delat in olika åldrar och funktionshinder i olika hus på gården för att skapa så goda förutsättningar som möjligt.

Cedar – enhet med 5 platser för unga vuxna kvinnor och män mellan 18-35 år med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (ADHD, Aspergers syndrom, Autism mfl.) samt tvångssyndrom, fobier ofta i kombination med varandra eller annan problematik.

Villan – enhet med 7 platser för vuxna kvinnor och män med schizofreni/psykossjukdom.

Novum – enhet med 7 platser för vuxna kvinnor och män med olika diagnoser som exempelvis, neurologiska funktionsnedsättningar/hjärnskador, Bipolär sjukdom, minnesstörningar eller schizofreni och ofta i kombination med annan problematik.

Qupolen – enhet med 7 platser för äldre långtidsplacerade med olika funktionsnedsättningar.

Då det är olika målgrupper i olika hus så har vi även anpassat personalen och deras arbete för att hjälpa klienterna så mycket som möjligt att få rätt vård och behandling för sina problem. Vårt mål är att hjälpa klienterna att både bibehålla de funktioner de har och hjälpa dem att utveckla de inneboende resurser de har som kan och behöver stärkas. Läs gärna mer på respektive sida under fliken: "Våra platser". Där hittar du mer detaljerad beskrivning av varje enhet.

Vi rekommenderar Er att ta del av hemsidan. Där finns mycket information att hämta. Är det något Ni saknar på denna sida eller i Hemsidan i sin helhet ber vi Er att kontakta oss och föreslå vad vi kan fylla på eller ändra!

Kontakta oss: