Klagomålshantering

Det pågår en uppdatering av vårt avikelserapporteringssystemet vilket innebär att innehållet på den här sidan kommer att ändras inom kort.

Vår uppgift är att erbjuda vård och behandling av god kvalitet. Vården och behandlingen ska utformas i samverkan med klienten, uppdragsgivaren och Röingegården och utgå från ett etiskt förhållningssätt och våra värdegrunder. För att kunna erbjuda vård av god kvalitet är det viktigt att Röingegården följer upp och genomför förbättringar i verksamheten utifrån de synpunkter och klagomål som klienter, närstående, uppdragsgivare, personal eller andra besökare har på verksamheten.

Vår verksamhet erbjuder därför olika forum och sätt att framföra klagomål och synpunkter på verksamheten.

Klienter

Ett sätt för klienter att framföra synpunkter är de klientforum som genomförs på varje enhet 1ggr/månad samt ett större klientråd 1 ggr/termin för alla klienter på Röingegården. Ett annat sätt är möjligheten att framföra klagomål skriftligt till Röingegården eller till Patientnämnden med hjälp av blanketter som finns uppsatta på varje enhet med tillhörande postlåda. Förutom dessa möjligheter är det naturligtvis helt rätt att framföra sina synpunkter direkt till personalen, arbetsledare eller till verksamhetschefen. Vi genomför även en klientenkätundersökning 1 ggr/år.

Anhöriga

En anhörigenkät lämnas ut 1 ggr/år. Det finns även möjlighet att använda de blanketter som finns på respektive enhet. Andra forum är nätverksmöten. Anhöriga är välkomna att kontakta oss på telefon, besöka oss eller skriva till oss. Vi är tacksamma om vi kan få möjlighet att förbättra oss och möjlighet att diskutera det som uppfattas som negativt.

Uppdragsgivare

Vi samarbetar med SiL Skandinavisk sjukvårdsinformation som genomför en extern kundundersökning 1 ggr/år för Röingegårdens räkning. Utöver den årliga enkätundersökningen är de samordnade vårdplaneringarna goda tillfällen till utvärdering av olika slag. För övrigt är uppdragsgivare välkomna att använda samma blankett som finns på enheter, kontakta oss per telefon eller mail. Vi är angelägen om att få återkoppling för att kunna förbättra oss.

Övriga besökare

Vår blankett som finns uppsatt på respektive enhet kan användas på samma sätt som för klienter, anhöriga och uppdragsgivare. Förutom dessa blanketter är ni välkomna att kontakta oss per telefon, mail eller annat sätt.

Personal

Personalen har möjlighet att använda en blankett som finns uppsatt i vår gemensamma personalmatsal med tillhörande postlåda. För övrigt har vi olika forum för möjligheter till klagomål som exempelvis vår årliga medarbetarundersökning, medarbetarsamtal, arbetsplatsträffar, enhetsmöten eller kontakta oss per telefon, mail eller på annat sätt som känns bekvämt.

Processen

Det är den klagande som själv får avgöra vem som ska ta emot klagomålet. Klagomål ges samma prioritet oavsett om de framförs muntligt, skriftligt, är anonyma eller inte. Den klagande ska veta att hans eller hennes åsikter och upplevelser tas på allvar och att inga negativa konsekvenser kommer att uppstå om klagomål framförs. Är klagomålet av allvarligare karaktär ska en intern utredning genomföras. Resultatet av den interna utredningen ska bedömas utifrån allvarlighetsgrad och antingen åtgärdas direkt i verksamheten och/eller skickas in till IVO Inspektionen för vård och omsorg (Socialstyrelsen) som en Lex Sarah anmälan.

Alla klagomål som tas emot och hanteras av Röingegården sparas. Om den klagande vill att klagomålet ska hanteras på Röingegården, ska verksamhetschefen snarast, dock inom 14 dagar från det att klagomålet kommit in, påbörja den utredning som krävs. När klagomålet är färdigutrett ska en skriftlig återkoppling överlämnas till den klagande. En kopia sätts in i klagomålspärmen på administrationen. I återkopplingen ska finnas en beskrivning av klagomålet, vilken utredning som genomförts samt vilka åtgärder som detta har föranlett.

Vi har olika forum där vi återför klagomål beroende på vilken typ av klagomål det är. Ledningsmöte, enhetsmöte, samverkansmöten och individuella medarbetarsamtal. Målet är att vi ska erbjuda en god och säker vård i vår verksamhet och att både personal, klienter, anhöriga, uppdragsgivare och andra besökare ska känna sig trygga och säkra på att vi lever upp till våra uppsatta mål.

Referenser

  • 1982:763 Hälso- och sjukvårdslagen
  • SOSFS 2005:12(M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvård.
  • Röingegårdens verksamhetssystem