Missbruk och andra sidoproblem

Med psykisk ohälsa följer ofta andra problem, s.k. sidoproblem. Ett sidoproblem som kan förekomma är missbruk. Vi har därför tagit fram ett program för att stödja individen i att vara nykter och drogfri under sin vistelse. Ambitionen är även att stödja individen i att förbli nykter och drogfri efter vistelsen.

Vårt handlingsprogram innehåller bland annat:

Vid inskrivning informeras individen om Röingegårdens alkohol och drogpolicy och om vilka regler som gäller. I detta samtal gör vi upp en överenskommelse där individen och kontaktpersoner är överens om vad som gäller. Ett skriftligt kontrakt upprättas.

För att ta reda på hur missbruket har sett ut genomför vi en CAN skattning dvs. en omfattande intervju för att kartlägga missbruket. Utifrån denna kartläggning planerar vi sedan behandlingsinsatserna.

Drogtester och alkotest är ett naturligt inslag och en viktig del i arbetet med att stödja individen i att vara nykter och drogfri under vistelsen.

Vi erbjuder möjlighet till samtal via Maria ungdom i Hässleholm och vi ser gärna att individen deltar i NA och/eller AA gruppmöten i Hässleholm.

MI samtal med kontaktpersoner är något som planeras in i veckoschemat.

ÅP - Återfallsprevention erbjuds och planeras i samråd med individen och läggs också in i veckoschemat.

Sysselsättning är en del i återhämtning när det gäller psykisk ohälsa och även när det gäller beroendeproblematik.

Friskvård är viktigt för att förbättra det psykiska måendet. Vilken träning som blir aktuell utgår ifrån individens intresse och önskemål.

Aktiviteter av olika slag erbjuds som en del i att komma tillbaka i gemenskap med andra och få utlopp för olika intressen som är positiva för individen.

Förutom detta så erbjuder vi struktur, tydlighet och ett gott stöd från en mycket duktig och erfaren personal.